Limonlu Sütlaç



Limonlu sütlaç; ülkemizin her köşesinde herkes tarafından bilinen sütlaç tatlısına limon aroması eklenmesiyle elde edilen; kolay ve pratik yolla özel bir tat elde etmek için mükemmel bir tariftir. Zaten limonlu sütlaç tarifi; aromasının eklenmesi dışında sade sütlaç tarifiyle çok az farklılık gösterir. Bu yüzden; bu konuda az da olsa tecrübeli olanlar, hiçbir zorluk çekmeden limonlu sütlacı dahi hazırlayabileceklerdir. Misafirlere veya akşam yemeklerinden sonra ev halkına ikram etmek için son derece ideal bir tatlı olan limonlu sütlacın hazırlanışı ve gerekli malzemeler listesi aşağıda yazılmıştır. Fakat eğer imkan varsa çevrede bulunan tecrübeli birinden bizzat yardım alınması da mutlaka tavsiye edilir. Kolay gelsin.

Limonlu sütlaç için gerekli malzemeler:
  • 3 çay bardağı su
  • 1 kilo süt
  • 3 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 paket vanilya
  • 2 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları 4-5 kişilik standart servis içindir. Daha fazla kişiye limonlu sütlaç servis edecek olanların; malzeme miktarlarını yukarıdakilerle orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.

Limonlu sütlaç tarifinin hazırlanışı:
  • Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra limonlu sütlaç tarifine başlanabilir. Normal sütlaç tarifinde olan adımların çoğu limonlu sütlaç tarifinde de uygulanacaktır. Fakat; limonlu sütlaca has bazı noktalara değinmek açısından detaylı bir açıklama yapmakta fayda vardır.
  • Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin limonlu sütlaç için uygun hale getirilmesi gereklidir. Sulu yemek tariflerinde olduğu gibi bir kesme, dilimleme, vs. işleme ihtiyaç yoktur. Fakat;su ve pirinç bir arada kullanılacağı için ve süt-şeker-nişasta-rende karışımı da sırayla kullanılacağı için; bu malzemelerin ayrı gruplara ayrılması iyi olacaktır. Malzemeler dışında da; pirinci haşlamak üzere bir tencerenin ve süt-şeker karışımının oluşturulması için de bir tencerenin şimdiden hazır edilmesi; ileri adımlarda kolaylık sağlayacaktır.
  • Gerekli ön hazırlıklar yapıldıktan sonra limonlu sütlaç tarifinin ilk adımı uygulanır.Bu adımda; limonlu sütlacın pirinç kısmı oluşturulacaktır. Yani; önceden ayarlanmış tencereye 3 çay bardağı su dökülür ve ardından 1 çay bardağı pirinç boca edilir
    Limonlu Sütlaç

    Ardından ocakta kaynatma işlemine başlanır. Böylece pirinçler yumuşayarak istenen kıvama gelecek ve limonlu sütlaç için kullanılabilecektir.
  • Pirinç-su karışımı kaynamaktayken; diğer taraftan limonlu sütlaç tarifinin ikinci adımı da uygulanabilir. Bu adımda; limonlu sütlacın diğer önemli kısmı olan süt-şeker karışımı hazırlanacaktır. Hazırlık aşamasında ayarlanan tencereye 1 kilo süt ve 3 çay bardağı toz şeker dökülür. Arada sırada karıştırma eşliğinde kaynatma işlemine devam edilir. Şeker sütün içinde tamamen eriyecek ve zamanla bu karışım fokurdamaya başlayacaktır. Bu belirtiler görülünceye kadar kaynatma işlemine devam edilir, daha sonra sıradak adıma geçilir.
  • Limonlu sütlaç tarifinin bu adımında; ilk iki adımda oluşturulan temel kısımlar birleştirilecektir Yani; ilk adımda yumuşaması için kaynatılan pirinçler sudan süzülerek; yine kaynamakta olan süt-şeker karışımına dökülecektir. Böylece limonlu sütlaç tatlısının gerekli diğer birkaç aroma dışındaki temel kısmı elde edilmiş olur.
  • Pirinç-süt-şeker yeterince karıştıktan sonra; 2 tatlı kaşığı nişasta güzelce ıslatılarak lapa haline getirilir ve limonlu sütlacın içine atılır. Burada nişastanın atılmadan önce yeterince suda karıştırılması ve tamamen lapa kıvamını alması çok önemlidir. Gerekli özen gösterilmeden nişastanın atılması halinde; limonlu sütlacın tadı bu durumdan epey etkilenecektir.
  • Nişasta atılıp bir süre karıştırıldıktan sonra; rendelenmiş limon kabuğu da aynı tencereye atılır ve bir süre karıştırılarak kaynatma işlemine devam edilir. Böylece; limonlu sütlaca özel olan aroması verilmiş olur. Limon tadının iyice sinmesi açısından; limon rendesinin yeterince karıştırılması ve limonlu sütlaca yedirilmesi çok önemlidir.
  • Limon kabuğundan sonra 1 paket vanilya da tencereye boca edilir ve limonlu sütlaca katılır. Bir süre karıştırıldıktan sonra artık limonlu sütlaç için gereken tüm malzemeler kullanılmış olur. Bundan sonrası sadece kıvam işidir. Tencerede sıvı halde bulunan limonlu sütlaç; zamanla katılaşacak ve bilinen sütlaç kıvamını alacaktır. Bu belirti görülene kadar karıştırma işlemi eşliğinde kaynatmaya devam edilir. İstenen kıvam bulunduktan sonra da limonlu sütlaç; servis kaplarına alınarak buzdolabına kaldırılır.
  • Limonlu sütlaç buzdolabında en az 2 saat soğutulduktan sonra servi edilebilir.
  • Limonlu sütlaç tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 31.07.2014 22:39:42





Limonlu Sütlaç Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Limonlu Sütlaç"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Güllaç

Güllaç, Esasında ısıtılmış süt ve gül suyundan elde edilen sıcak bir karışımdan elde edilir. Karışımın güllaç yaprakları üzerine dökülmesi ve bu yaprakların orta kısmındaki katına ceviz koyulması ile yapılan bir ramazan tatlısıdır...

Güllaç Nasıl Yapılır

Güllaç Nasıl Yapılır, güllaç herkes tarafından en çok sevilerek tüketilen sütlü tatlılardan birisidir. Ancak sadece ramazan aylarında marketlerde bulunan güllaç özellikle oruç tutan kişilerin iftar yaptıktan sonra ağızlarını tatla...

Güllaç Tarifi

Güllaç tarifi, 11 ayın sultanı olan ramazan ayı bizler için çok önemli bir yer tutar hayatımızda. Çünkü oruç tutmak İslam dininin, Rabbimizin bize yapmamızı emrettiği şeylerden bir tanesidir. Bizde oruç tutmaya, ramazan ayına gerç...

Güllaç Tatlısı

Güllaç tatlısı, Güllaç tatlısı tarifi, kolay, hesaplı aynı zamanda da çok lezzetli. Güllaç tatlısını her canımız istediği veya misafirleriniz geldiği zaman tabi ki yaparız ama ramazan ayında güllacın yeri bir başka. Osmanlı mutfağ...

Sütlaç Güveci

Sütlaç Güveci, Tatlılarda en çok sevilen ve en çok tercih edilen sütlaç olduğunu herkes bilir. Gerek hafif bir tatlı olması gerek hazmı kolay olması ve mide dostu olduğu için, bu tatlı daha çok tüketilir. Üstelik şimdi güveçte haz...

Güveç Sütlaç

Güveçte Sütlaç, Tüm sütlü tatlılar gibi oldukça sağlıklı ve tam bir vitamin deposudur. Yapılan diğer sütlaç çeşitlerinden oldukça değişik olarak fırın içinde pişirilen bu muhteşem lezzetteki sütlaç tarifin kıvamı ile vanilya aroma...

Kolay Sütlaç Tarifi

Kolay Sütlaç Tarifi, Sütlü tatlılar en çok tercih edilen tatlılar arasındadır. Üstelik yapımı da bir o kadar kolay olan bu tatlının yemesi de yapması da çok zevklidir. Hem sizi yormayacak hem de ani şeker krizlerinde pratik çözüm...

Bulgurlu Sütlaç Tarifi

Bulgurlu Sütlaç Tarifi, Evet tatlı severler bulgurlu sütlaç mı olur demeyin eğer denemediyseniz işte size bulgurlu sütlaç tarifi nasıl yapılır. Bilinen pirinçli sütlaç ile kıyaslanır ise tabi ki de aynı tadı ve zevki vermeyecektir...

Kremalı Sütlaç Tarifi

Kremalı Sütlaç Tarifi, Mutfaklarımızın en lezzetli sütlü tatlılardan biri olan sütlacın lezzetine herkes bayılır ve bir çok kişi kıvamını tam olarak tutturamadığı için bu harika sütlü tatlıyı yapmaktan vazgeçebilir. Kimi zaman pir...

Yumurtasız Fırın Sütlaç

Yumurtasız Fırın Sütlaç, Sütlaca bambaşka bir bakış açısı kazandıran fırın sütlacı hiç daha önce denediniz mi? Dışarıda satılan fırın sütlacı artık unutun. Yapımı çok kolay ve mükemmel olan bu lezzeti artık sizde eviniz de kolayca...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

Sütlaç Tarifi, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Ekim - 2017