Vanilyalı Sütlaç



Vanilyalı sütlaç. Sütlaç ismi köken olarak ''sütlü aş'' sözcüğünden gelen klasik bir Trakya ve Rumeli mutfağının tatlı çeşitlerindendir. Gerek yapılması, gerekse malzemesinin kolay bulunur az malzemeden olması sebebi ile, Türk mutfağının yaygın olarak en çok yapılan ve tercih edilen sütlü tatlıların birisidir. Başlıca malzeme olarak pirinç, süt ve şeker olan sütlaç, kıvam olarak kişilerin zevklerine göre değişse de genel olarak en beğenilen kıvam, pirinç tanelerinin çok ser olmayacak şekilde tane tane ağza gelecek şekilde olanıdır. Sütlaç sadece Türk mutfağının değil, bazı İskandinav ve kuzey Avrupa ülkelerinde, içine badem veya tarçın ilave edilmek sureti ile  değişik aroma ve malzemelerle değişik tatlarda servis edilmektedir. Sütlaç, gerek vanilya, tarçın veya damla sakızı gibi ilave dilen aromalarla, gerekse fırında sütlaç gibi pişirme çeşitlerine göre bir çok çeşidi bulunmaktadır, bizde burada vanilyalı sütlaç tarifi verelim.  

Vanilyalı sütlaç malzemeleri
  • 1 Litre süt
  • 1 Su bardağı kadar pirinç
  • 2 Yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 litre kadar su (Pirinci pişirmek için)
  • 2 Paket vanilya
  • 2 su bardağı toz şeker (Fazla tatlı olmasını istemeyenler 1,5 su bardağı şekerde koyabilirler)
Vanilyalı sütlaç hazırlanması<
Vanilyalı Sütlaç

/b>

Öncelikle sütlaç yapacağımız pirinçleri iyice yıkıyoruz ve tencereye alıyoruz, üzerine bir litre kadar soğuk su ilave ediyoruz ve ocağa koyup ocağın ateşini iyice açıyoruz ve pirinçler suyunu çekene kadar pişiriyoruz, pirinçler suyunu çekip piştikten sonra üzerine bir litre sütü ilave ediyoruz ve kaynayana kadar pişirmeye devam ediyoruz, diğer taraftan pirinç ununu ve vanilyayı derince bir kaba koyup üzerine bir bardak kadar soğuk su ilave ederek karıştırarak eziyoruz, tencereden kaynamakta olan sütten bir kepçe alıp pirinç, vanilya karışımına ilave edilerek ılıman bir hale getirip tekrar kaynamakta olan süt tenceresine ilave ediyoruz ve bu şekilde 10 dakika daha kaynatıp pişiriyoruz. En son işlem olarak ta 2 su bardağı toz şekeri ilave edip 2 taşım kadar karıştırıyoruz, iki taşım kadar daha piştikten sonra ocağın altını kapatıp kaselere paylaştırıyoruz. Sütlaç oda sıcaklığına eriştiğinde buzdolabına alıp soğuk olarak servis ediyoruz. İsteyenler kaselerin üzerini tarçınla da süsleye bilirler.  

İyi bir sütlaç yapmanın püf noktalarından birisi sütün soğuk olmasıdır, diğer bir püf noktası ise süt ilave edildikten sonra devamlı olarak karıştırılmasıdır, karıştırılmadığı taktirde sütlaç dibine tutar, yanık kokusu ile tadı bozulur ve topaklanmalar oluşur.

Yayınlanma Tarihi : 19.09.2016 16:42:12





Vanilyalı Sütlaç Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Vanilyalı Sütlaç"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Güllaç

Güllaç, Esasında ısıtılmış süt ve gül suyundan elde edilen sıcak bir karışımdan elde edilir. Karışımın güllaç yaprakları üzerine dökülmesi ve bu yaprakların orta kısmındaki katına ceviz koyulması ile yapılan bir ramazan tatlısıdır...

Güllaç Nasıl Yapılır

Güllaç Nasıl Yapılır, güllaç herkes tarafından en çok sevilerek tüketilen sütlü tatlılardan birisidir. Ancak sadece ramazan aylarında marketlerde bulunan güllaç özellikle oruç tutan kişilerin iftar yaptıktan sonra ağızlarını tatla...

Güllaç Tatlısı

Güllaç tatlısı, Güllaç tatlısı tarifi, kolay, hesaplı aynı zamanda da çok lezzetli. Güllaç tatlısını her canımız istediği veya misafirleriniz geldiği zaman tabi ki yaparız ama ramazan ayında güllacın yeri bir başka. Osmanlı mutfağ...

Güllaç Tarifi

Güllaç tarifi, 11 ayın sultanı olan ramazan ayı bizler için çok önemli bir yer tutar hayatımızda. Çünkü oruç tutmak İslam dininin, Rabbimizin bize yapmamızı emrettiği şeylerden bir tanesidir. Bizde oruç tutmaya, ramazan ayına gerç...

Muhallebili Güllaç

Muhallebili güllaç, ramazan klasiği olan güllaca değişik bir tadıdır. Ramazan sofralarında keyifle yenilmekte olan muhallebili güllaç tadını damakta bırakan bir tatlı çeşididir. Osmanlı mutfağından gelen muhallebili güllaç gelenek...

Güllaç Kaç Kalori

Güllaç kaç kalori; hem faydalı hemde hafif olan güllaç, ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Güllaç tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor. Diyet uzmanlarının belirttiği gibi, 1 dilim ekmeğe, 1 su bardağı süte...

Sütlaç Güveci

Sütlaç Güveci, Tatlılarda en çok sevilen ve en çok tercih edilen sütlaç olduğunu herkes bilir. Gerek hafif bir tatlı olması gerek hazmı kolay olması ve mide dostu olduğu için, bu tatlı daha çok tüketilir. Üstelik şimdi güveçte haz...

Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır

Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır, Tatlı ve pastaları hemen hemen hepimiz çok severiz. Aç da olsak tok da olsak tatlılar için midemiz de mutlaka yer vardır. Mutfaklarımız da tatlıları her çeşit yapabiliriz. Eşsiz lezzetli olan bu tatlı...

Kremalı Sütlaç Tarifi

Kremalı Sütlaç Tarifi, Mutfaklarımızın en lezzetli sütlü tatlılardan biri olan sütlacın lezzetine herkes bayılır ve bir çok kişi kıvamını tam olarak tutturamadığı için bu harika sütlü tatlıyı yapmaktan vazgeçebilir. Kimi zaman pir...

Güveç Sütlaç

Güveçte Sütlaç, Tüm sütlü tatlılar gibi oldukça sağlıklı ve tam bir vitamin deposudur. Yapılan diğer sütlaç çeşitlerinden oldukça değişik olarak fırın içinde pişirilen bu muhteşem lezzetteki sütlaç tarifin kıvamı ile vanilya aroma...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

Sütlaç Tarifi, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Nisan - 2018