Sade sütlaç, geleneksel Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Bu lezzetli tatlı, asırlardır sofralarımızda yer almakta ve özellikle bayram günlerinin vazgeçilmez tatlarındandır. Bayramlarda hemen hemen her evde bulunan sütlaç, birçok kişi tarafından beğenilerek tüketilir. Sütlaç yapımı deneyim isteyen bir tatlıdır. Görünüşte yapımı kolay gibi dursa da, sütlaç yapımında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. En önemli püf noktalardan biri, sütlacın pişme süresini doğru ayarlamaktır. Tadını ve kıvamını tutturmak da önemli unsurlar arasında yer alır. Büyük, küçük herkes tarafından sevilen sade sütlaç, besleyici ve vücuda birçok faydası olan bir tatlıdır. Sağlık açısından oldukça faydalıdır ve besin değerleri yüksektir. Özellikle yaz aylarında ferahlatıcı, eşsiz bir lezzettir. Soğuk olarak tüketilen sade sütlaç, sıcak günlerde harareti engelleyen en ideal lezzetler arasındadır. Misafir alımlarında da ikram olarak en güzel alternatiflerdendir. Eğer evde sade sütlaç yapmak istiyorsanız, işte tarifi. Mutlaka denemelisiniz. Sade Sütlaç İçin Gerekli Malzemeler
Sade Sütlaç Nasıl Yapılır? Öncelikle pirinci yıkayın ama çok fazla yıkamayın. Pirincin nişastasını yıkama sırasında tamamen alırsanız, sütlacın özleşmesi zor olur. Pirinci yıkama işlemi bittikten sonra derin bir tencere içerisine pirinci koyun ve ocağın altını yakın. Üzerine bir miktar su ekleyin ve pirinci pişirin. Pirincin ilk önce suda pişmesinin sebebi, su olmadan sütte pişen pirincin tadının ağır olmasıdır. Su ile pirinci biraz pişirdikten sonra pirinci kontrol edin. Yumuşamış ise ve taneler açılmışsa pişmiş demektir. Artık pişen pirinç içerisine sütü ilave edebilirsiniz. Sütü ilave ettikten sonra kaynamasını bekleyin ve kaynayınca ocağın altını kısık bir dereceye getirin. Tencerenin de kapağını yarım bırakarak kendi halinde pişmeye bırakın. Ara ara karıştırarak pirincin özleşme sırasında dibini tutmasına engel olabilirsiniz. Süt ve pirinç bir müddet pişince yüzü kaymak tutacaktır. Pişen sütün yüzü kaymak tutunca şekeri ilave edebilirsiniz. Şeker eklenince biraz daha ara ara karıştırarak pişirin. Şeker ile yaklaşık 10 dakika daha pişince ocağın altını kapatabilirsiniz. Sütlaçlar sıcakken kaselere bölüştürün ve ılık bir hal alana kadar masa veya tezgâh üzerinde bekletin. Kaseler ılık olunca artık buzdolabına koyabilirsiniz. Buzdolabında soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz. Sade sütlaç hazır. Afiyet olsun. |