Karadeniz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Karadeniz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Karadeniz Sütlaç Tarifi

Karadeniz'de yapılan sütlaç, diğer bölgelerde yapılan sütlaçlardan malzeme olarak pek farklı değildir. Ancak burada sütlacı daha lezzetli ve özel kılan, kullanılan süttür. Karadeniz bölgesi, yüksek yeşil dağları ve çeşitli bitki örtüsü ile hayvanların daha doğal ve zengin beslenmesini sağlar. Bu nedenle, bu hayvanların sütleri daha lezzetli ve besleyicidir. Günümüzde hazır ve pastörize sütlerin yaygın olarak kullanılması, Karadeniz sütünün özgün tadını vermez. Şimdi, Karadeniz sütlacının malzemeleri ve yapılışına geçelim.

Karadeniz Sütlaç Tarifi Malzemeleri

  • Bir buçuk su bardağı toz şeker
  • Bir litre Karadeniz sütü
  • Bir yemek kaşığı un veya pirinç (tercihe göre)
  • Bir litre su
  • Bir avuç dolusu fındık

Karadeniz Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?

Sütlaç yaparken kullanılacak ana madde ister un olsun ister pirinç, aşamalarda bir değişiklik olmaz. Biz sizlere pirinç ile yapılanın tarifini vereceğiz. Öncelikle sütlaç için hazırlanmış pirinçlerin baldo türü olması, tane tane duruşunu daha iyi gösterir. Bu nedenle baldo türü pirinçlerin öncelikle yıkanıp temizlenmesi gerekir. En az üç defa yıkanıp temizledikten sonra bir süzgeç yardımı ile suyu süzdürülür ve bir kenarda bekletilir. Daha sonrasında bir tencere içerisine bir litre su eklenerek içerisine baldo pirinçler ilave edilerek ocak üzerinde kaynamaya ve haşlanmaya bırakılır. Buradaki bir diğer ayrıntı, tencerenin çelik olmasıdır. Bu sayede sütlacın tadı tam istediğiniz ayarda olur. Tencere içerisindeki pirinç kaynayana kadar bir tahta kaşık ile karıştırılmalıdır. Aksi takdirde dibine tutma ve yapışma olasılığı vardır.

Su kaynadıktan sonra içerisine bir litre Karadeniz sütü ilave edilerek tekrar karıştırılmaya devam edilir. Ortalama olarak ocakta on dakika kaynatılan sütlaç karışımı içerisine bir kase un (sütlaç karışımı ile bir bardak kadar alıp sulandırılarak) ilave edilir. Daha sonra tekrar tencere sürekli karıştırılarak yeniden kaynaması beklenir. Kaynadıktan sonra içerisine son malzeme olan toz şeker de ilave edilerek tekrar karıştırılmaya devam edilir. Şeker eriyene kadar bu işleme devam edilir. Artık istenilen homojen kıvama geldiğinde ocaktan alınarak daha önceden hazırlanan sütlaç kaselerine yerleştirilir ve soğuması için açık bir alanda bekletilir. Daha sonra üzerine havan içinde ezdiğiniz fındık parçaları serpiştirilerek süslendikten sonra soğuk olarak tüketilebilmesi için buzdolabına yerleştirilir. Ortalama iki saat sonra istenilen kıvama gelen Karadeniz sütlaç tarifimiz artık herkes tarafından afiyetle yenebilir. Bu arada dilerseniz tercihe göre toprak kaselere konularak fırınlama işlemi ile de sütlaçları tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Hamsiköy Sütlacı Tarifi ve Malzemeleri

Hamsiköy Sütlacı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Meyveli Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri