Karadeniz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Karadeniz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Karadeniz sütlaç tarifi, Karadeniz de yapılan sütlacı diğer yerlerden yapılanından malzeme olarak pek de bir farkı yoktur. Ama burada sütlacın lezzetini değiştiren ve daha güzel yapan kullanılan süttür. Genel yapı itibarı ile yüksek yeşil dağara ve yerlere sahip olan ve yerleşim olarak ülkemizin en güzel ve yeşil ağaçlarına sahip olan Karadeniz yöresinde süt veren hayvanların beslenme çeşitliliğidir. Dört mevsim her yerde beslenen süt veren hayvanların sütleri daha lezzetli ve besleyicidir. Günümüzde neredeyse her besinde olduğu gibi sütte hazır ve pastörize olarak kullanıldığından Karadeniz de sütün tadını vermez. Gelelim sütlacımızın malzeme ve yapılışına.


Karadeniz sütlaç tarifi malzemeleri

  • Bir buçuk su bardağı toz şeker,
  • Bir litre Karadeniz sütü,
  • Bir yemek kaşığı un veya pirinç tercihe göre,
  • Bir litre su,
  • Bir avuç dolusu fındık,

Karadeniz sütlaç tarifi nasıl yapılır?


Sütlacı yaparken kullanacağının ana madde ister un olsun ister pirinç aşamalarda bir değişiklik olmaz. Biz sizlere pirinç ile yapılanının tarifini vereceğiz. Öncelikle sütlaç için hazırlanmış pirinçlerin baldo türü olması tane tane duruşunu daha iyi gösterir. O yüzdende baldo türü pirinçlerin öncelikle yıkanıp temizlenmesi gerekir. En az üç defa yıkanıp temizledikten sonra bir süzgeç yardımı ile suyu süzdürülür ve bir kenarda bekletilir. Daha sonrasında bir tencere içerisine bir litre su eklenerek içerisine baldo pirinçler ilave edilerek ocak üzerinde kaynamaya ve de haşlanmaya bırakılır. Buradaki bir diğer ayrıntı tencerenin çelik olmasıdır. Bu sayede sütlacın tadı tam istediğiniz ayarda olur. Tencere içerisindeki pirinç kaynayana kadar bir tahta kaşık ile karıştırılmalıdır. Aksi takdirde dibine tutma ve yapışma olasılığı vardır. Su kaynadıktan sonra içerisine bir litre Karadeniz sütü ilave edilerek tekrar karıştırılmaya devam edilir. Ortalama olarak ocakta on dakika kaynatılan sütlaç karışımı içerisine bir kâse un sütlaç karışımı ile bir bardak kadar alıp sulandırılarak özendikten sonra ilave edilir. Daha sonra tekrar tencere sürekli karıştırılarak yeniden kaynaması beklenir. Kaynadıktan sonra içerisine son malzeme olan toz şekerde ilave edilerek tekrar karıştırılmaya devam edilir. Şeker eriyene kadar bu işleme devam edilir. Artık istenilen homojen kıvama geldiğinde ise ocaktan alınarak daha önceden hazırlanan sütlaç kaselerine yerleştirilir ve soğuması için açık bir alanda bekletilir. Daha sonra üzerine havan içerisinde ezdiğiniz fındık parçaları serpiştirilerek süslendikten sonra soğuk olarak tüketilebilmesi için buzdolabına yerleştirilir. Ortalama iki saat sonra istenilen kıvama gelen Karadeniz sütlaç tarifimiz artık herkes tarafından afityetle yenebilir. Bu arada dilerseniz tercihe göre toprak kaselere konularak fırınlanma işlemi ile işlem yaparak da sütlaçları tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Karadeniz Sütlaç Tarifi Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yumurtasız Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtasız Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sütlaç Yumurtalı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sütlaç Yumurtalı Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Rüyada Sütlaç Görmek Rüya Yorumu ve Anlamı

Rüyada Sütlaç Görmek Rüya Yorumu ve Anlamı

Oktay Usta Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?

Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?

Güncel

Bebek Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Bebek Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Atom Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Atom Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güllaç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güllaç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güllaç tatlısı, Güllaç tatlısı tarifi, kolay, hesaplı aynı zamanda da çok lezzetli. Güllaç tatlısını her canımız istediği veya misafirleriniz geldiği zaman tabi[...]

Sütlaç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Tatlısı, hazırlanması oldukça kolay olan bir tatlı türüdür. Oldukça besleyici yanı bulunan sütlaç tatlısı aynı zamanda da bol protein içeren bir tatlıdı[...]

Portakallı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Sütlaç Tarifi, Sütlaca bambaşka bir bakış açısı kazandıran portakallı sütlacı hiç daha önce denediniz mi? Denemediyseniz mutlaka denemenizi tavsiye ederi[...]

Sütlaç Malzemeleri Nelerdir?

Sütlaç Malzemeleri Nelerdir?

Sütlaç Malzemeleri, Sütlaç, adından olduğu gibi sütle yapılan ve adını "sütlü aş" olarak alan tipik bir Rumeli tatlısıdır. Sütlaç birçok sütlü tatlı içinde e[...]

Fırın Sütlaç Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Fırın Sütlaç Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Fırın sütlaç yapımı, Fırın sütlaç benim en çok sevdiğim sütlaç çeşididir. Yani ocakta yapılan da güzeldir ama tercihim durum sütlaç. Hele görsellik açısında[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6