Nișastasız Sütlaç Nișastasız sütlaç, süt, pirinç ve şekerle yapılan hafif bir tatlı çeşididir. Sütlaç isminin kökeni 'Sütlü Aș' sözcüğünden türeyen, aslında tipik bir Rumeli tatlısıdır. Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı arasında en yaygın olarak yapılan sütlaçtır. Nișastasız sütlaç olarak bilinen bu sütlü tatlı, neredeyse her evde ve her kadının mutfağında uygulanan bir tariftir. Türk mutfağında nișastasız sütlaç herkesin sevilerek tükettiği bir tatlıdır ve genellikle tarçınla süslenerek servis edilir. Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerinin mutfağında da nișastasız sütlaç, tarçın sosu veya kavrulmuş badem, fındık şekerlemeleri ile garnitür edilerek, özellikle yılbaşında bu şekilde servis edilir. Anadolu'nun her yöresinde hafifliği ve yapım kolaylığı nedeniyle sıkça pişirilen bir tatlıdır. Kalori bakımından çok şekerli olmadığı takdirde düşüktür. Diyet yapan bireyler özellikle şeker oranı düşük olanı tercih etmelidirler. Nișastasız Sütlaç Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
Nișastasız Sütlaç Nasıl Yapılır? İlk olarak pirinçleri ince delikli bir tel süzgecine koyun ve güzelce yıkayın. Yıkanan pirinçleri uygun bir tencereye koyun ve üzerine 4 su bardağı soğuk su ekleyerek ocağın altını yakın, kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar ara ara karıştırın. (Dibi tutmaması için mutlaka ara ara karıştırın, pirinçlerin kırılmaması için de sürekli karıştırmayın.) Pirinçler suyunu çekip yumuşayınca, üzerine karıştırarak süt ilave edilir ve yüksek ateşte süt kaynayana kadar, dibi tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Süt kaynamaya başlayınca tekrar ocağın altını kısın. Kısık ateşte dikkatli bir şekilde 20 dakika kadar daha pişirin ve ara ara dibini tutmaması için karıştırmayı unutmayın. 20 dakika sonra sütün içine 1 su bardağı şekeri ilave edip karıştırın. Sütlacı 5 dakika kadar daha pişirin ve sonra ocaktan alın. Şekeri az gelirse arzunuza göre arttırabilirsiniz. Pişirilen sütlacın içine, isteğe bağlı olarak 1 paket vanilya ekleyip, güzelce karıştırın. Hazırlanan sütlaç kaselere paylaştırarak, oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Oda sıcaklığında soğuyan sütlaçları daha sonra buzdolabına kaldırın ve soğuyup kıvam alması için buzdolabında en az 3-4 saat dinlendirin. Dinlendirme işlemini 1 gün yaparsanız sütlaç daha da güzel olabilir. Arzunuza kalmış artık. Sütlaçları servis edeceğiniz zaman üzerini tarçın, dövülmüş fındık veya ceviz ya da antepfıstığı ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Mircan
21 Temmuz 2024 PazarPirinçlerin yıkanması ve suyla kaynatılması aşamasında dikkat edilmesi gereken püf noktalar nelerdir?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMircan, pirinçlerin yıkanması ve suyla kaynatılması aşamasında dikkat edilmesi gereken birkaç önemli püf noktası vardır. İlk olarak, pirinçleri birkaç kez soğuk suyla yıkamak, fazla nişastayı gidermeye yardımcı olur ve pişirme sırasında pirinçlerin birbirine yapışmasını engeller. Yıkama işlemi bittikten sonra, pirinci süzgeçte iyice süzmek önemlidir.
Pişirme aşamasında, pirinç ve su oranına dikkat etmek gerekir. Genellikle 1 su bardağı pirinç için 1.5 su bardağı su kullanılır. Ancak bu oran, pirinç çeşidine göre değişebilir. Pirinci kaynatmadan önce, suya bir miktar tuz eklemek de lezzetini artırır. Pirinçleri kaynattıktan sonra, su kaynamaya başladığında ateşi kısarak, kapağı kapalı şekilde pişirmeye devam etmek, pirinçlerin eşit şekilde pişmesini sağlar.
Son olarak, pirinçler piştikten sonra tencereyi ocaktan alıp, kapağını açmadan 10-15 dakika dinlendirmek, pirinçlerin daha kabarık ve lezzetli olmasına yardımcı olur. Afiyet olsun!