Güllaç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Güllaç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güllaç tatlısı, Güllaç tatlısı tarifi, kolay, hesaplı aynı zamanda da çok lezzetli. Güllaç tatlısını her canımız istediği veya misafirleriniz geldiği zaman tabi ki yaparız ama ramazan ayında güllacın yeri bir başka. Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen müthiş hafif tatlı tarifi. Şimdilerde ise mısır nişastası kullanarak yapılan yufkaların kurtulmasından elde ettikleri güllaç yapraklarını süt ve şeker ile ıslatarak yapılan bir tatlı. Gül suyunu zaman içinde ilave ettikten sonra tatlının ismi de ona uygun olsun diye güllü aş diye koymuşlar. Bu nedenle ismi ile ortak tatlı çeşitlerimizdendir. Hemen bu nefis tarifi denemenizi tavsiye ederim. Üstelik de çok kolay hem hesaplı hem de zamandan çalmadan pratik bir şekilde hemen yapıp 1-2 saat içinde sevdiklerinizle beraber toplanıp yiyebileceğimiz bir tatlı tarifi. Dilerseniz sizleri daha fazla bekletmeden hemen verelim tarifi.


Güllaç tatlısı tarifi için gerekli olan malzemeler

  • 10 adet hazır güllaç yaprağı
  • 1,5-2 litre süt
  • 2 su bardağı kadar toz şeker
  • İstediğiniz kadar çekilmiş ceviz veya çekilmiş fındık
  • 2 yemek kaşığı kadar saf gül suyu

Üzerini süslemek için gerekli olan malzemeler

  • File fıstık
  • Nar taneleri
  • Ve ceviz

Güllaç tatlısı tarifi nasıl yapılır?


Öncelikle şutu bir tencereye koyup üzerine şekeri döküp ocağın üzerine koyun karıştırarak ılıtın. Şekerler tamamen eriyince ocaktan alın ve ılımaya bırakın. Süt sıcak olursa güllaç yaprağınız hamur olur ve istediğiniz kıvamı yakalayamayabilirsiniz. O yüzden el yapmayan bir ısısı olması gerekir. Sonra sütümüzü geniş bir tepsinin içine döküyoruz ve güllaç yapraklarını sütün içine batırarak borcama veya başka bir fırın tepsisine dizin. Süte batırırken yaprakların parlak tarafının üste gelmesine dikkat edin. 5 katıda aynı şekilde sütle ıslatıp tepsiye dizin ve bu kata ince kıyılmış ceviz içini veya fındık içinde istediğiniz kadar koyuyoruz. Sonra yine aynı şekilde güllaç yapraklarını site batırarak katlayıp tepsiye dizilir. Bu işlem güllaç yaprakları bitene kadar devam edilir. Eğer sütünüz kaldıysa bir bardağın içine koyun ve içine 1-2 yemek kaşığı kadar saf gül suyu koyup karıştırın ve tatlının üzerine eşit gelecek şekilde gezdirin. Gül suyu isteğe bağlıdır. Güllaç tatlısı tarifi hazır. Şimdi bunu buzdolabında biraz dinlenmesi için yaklaşık olarak 1-2 saat beklemiyoruz. Tatlımız dinlendikten sonra dolaptan çıkarıp üzerini istediğiniz ürünü kullanarak süsleyip servis yapabilirsiniz. Şimdiden hepinize afiyet bal şeker olsun.

Güllaç Tatlısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Sütlaç Tarifi

Sütlaç Tarifi

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bulgurlu Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Ölçülü Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Ölçülü Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Vanilyalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Vanilyalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Nasıl Yapılır?

Sütlaç Nasıl Yapılır?

Yumurtasız Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtasız Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sakızlı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sakızlı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Fırın Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Fırın Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Kaç Kalori?

Sütlaç Kaç Kalori?

Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?

Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?

Şekersiz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Sütlaç, Sütlacı herkes çok sever. Özellikle ani şeker krizleri olanlar çok iyi bilir. Hem hafif hem de şeker oranı çok düşük bir tatlı, tatlı krizlerinde [...]

Yumurtalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Sütlaç, doğru yapılırsa tadına doyulmayan hem çok lezzetli hem de sevilen bir tatlıdır. Ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesinde sıkça yapılan ve özel g�[...]

Fırın Sütlaç Kalori?

Fırın Sütlaç Kalori?

Fırın sütlaç kalori, sütlaç bilindiği gibi pirinç, şeker ve sütten yapılan sütlü tatlılar grubuna giren tatlı çeşididir. Tatlılar çeşitleri arasında en sağlı[...]

Üstü Yanık Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Üstü Yanık Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Üstü yanık sütlaç tarifi, klasik sütlaçtan biraz daha farklı bir tariftir. Bu tür sütlacı daha çok restoran vitrinlerinde görürsünüz. Bunun nedeni evde yapılan sü[...]

Sütlaç Sulu Olduysa Ne Yapmalı?

Sütlaç Sulu Olduysa Ne Yapmalı?

Sütlaç Sulu Olduysa, sizlere sütlacı ve eğer sütlacınızın kıvamını tam tutturamadığınızda yani sütlaç sulu olduysa ya da koyu olduysa neler yapabileceğinizi anla[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6