Fırında sütlaç, Türk mutfağının geleneksel tatlılarından biri olup yumurtasız olarak da yapılabilmektedir. Aşağıda belirtilen malzemeler bir litre süt içindir. Eğer daha fazla sütle yapılacaksa, diğer malzemeler de buna göre ayarlanmalıdır. Fırında Sütlaç Yumurtasız Malzemeleri
Fırında Sütlaç Yumurtasız Nasıl Yapılır? Öncelikle pirinci bol su ile birkaç kez yıkayın. Pirinci yıkadıktan sonra bir kap içerisinde su ile yarım saat bekletin. Bu işlem sayesinde pirinçler tane tane olacaktır. İsteyen bu işlemi pas geçebilir. Yarım saatin sonunda pirinci bir tencereye alıp üzerine bir, bir buçuk su bardağı su ekleyin ve ocağa alın. Pirinçler yumuşayana kadar haşlayın. Pirinçler yumuşayınca üzerine bir litre sütü ilave edin. Sütü ilave ettikten sonra kaynayana kadar sürekli karıştırın. Süt kaynadıktan sonra nişastayı yarım çay bardağı su ile karıştırın ve yavaş yavaş süte ilave edin. Nişastayı eklerken karıştırmaya devam edin. Nişasta eklendikten sonra sütlaç göz göz olana kadar kaynatın. Göz göz olan sütlacı ocaktan alın ve üzerine bir paket vanilyayı ekleyin. Küçük güveç kaplarının içine sütlacı yerleştirin. Güveç kaplarına yerleştirdiğiniz sütlacı içi su ile doldurulmuş tepsiye yerleştirin. Daha sonra iki yüz derecede ısıttığınız fırına tepsiyi yerleştirin. Sütlaçların üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen sütlaçları fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. Fırında sütlaç yumurtasız, soğuduktan sonra isteğe göre üzerine dövülmüş ceviz, dövülmüş fındık veya tarçın serpilerek servis edilebilir. Ekstra Bilgiler Fırında sütlaç yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır:
Afiyet olsun. |