Oktay Usta Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Oktay Usta Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Fırında Sütlaç

Sütlaç, Türk mutfağının sevilen tatlılarından biridir ve kökeni Osmanlı mutfağına dayanmaktadır. Osmanlı mutfağına ise Rumeli mutfağından girdiği bilinmektedir. Fırında sütlaç ise bu geleneksel tatlının fırında pişirilerek üzerinin kızartılması ile yapılan bir çeşididir. Oktay Usta'nın fırında sütlaç tarifi, bu tatlının en beğenilen ve sıkça yapılan tariflerinden biridir. Bu yazıda, Oktay Usta'nın fırında sütlaç tarifini adım adım inceleyeceğiz.

Malzemeler

  • 10 su bardağı süt
  • 7 yemek kaşığı pirinç
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 paket vanilya
  • 1 paket tarçın

Yapılışı

İlk olarak uygun bir tencereye pirinçleri koyun ve suda haşlayın. Su kaynamaya başladığında bir tutam tuz ekleyin ve ocağın altını kısın. Pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Pirinçlerin çok fazla pişmesine gerek yok, çünkü sütlaç içinde pişmeye devam edeceklerdir.

Başka bir tencereye sütü dökün ve üzerine şekeri ekleyin. Orta ateşte, silikon veya tahta kaşık ile sürekli karıştırarak pişirin. Süt kaynamaya başladıktan yaklaşık 5 dakika sonra haşlanmış pirinçleri de ekleyin ve karıştırarak pişirmeye devam edin. Süt kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 20-25 dakika daha karıştırarak pişirin.

Küçük bir kasede yumurta sarılarını iyice çırpın. Başka bir kasede nişastayı su ile eritin. Yumurta ve nişasta karışımını iyice karıştırın. Kaynayan süt karışımından yarım kepçe kadar alıp, yumurtalı nişastalı karışıma ekleyin ve karışımın ılıklaştırın. Ilık hale gelen bu karışımı, kaynayan süt karışımına ekleyin ve kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Sütlaçın kıvamının çok koyu olmamasına dikkat edin ve ocaktan alın. Ocaktan aldıktan sonra vanilyayı ekleyin ve karıştırın.

Fırına dayanıklı kaselere veya güveç kaselerine sütlü karışımı sıcak halde paylaştırın. Kaseleri, yarısına kadar su dolu bir fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, sütlaçların üzeri kızarana kadar pişirin. Sütlaçların üzerini yakmamaya dikkat edin. Üzeri kızardığında fırından alın, ılındıktan sonra üzerini dövülmüş fındık veya ceviz ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Ek Bilgiler

Sütlaç, genellikle tarçın ile servis edilir ve bu, tatlıya hoş bir aroma katar. Ayrıca, fındık veya ceviz gibi kuruyemişlerle süslemek de yaygındır. Bu tarifte, sütlaç yapımında kullanılacak pirinç türü de önemlidir; kısa taneli pirinçler daha iyi sonuç verir. Oktay Usta'nın tarifinde olduğu gibi, sütlaç yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri sürekli karıştırmaktır. Bu, sütlaçın dibi tutmasını ve pürüzsüz bir kıvam almasını sağlar.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

En Güzel Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

En Güzel Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

10 Kişilik Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

10 Kişilik Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Nefis Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Nefis Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Nişastalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Nişastalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Malzemeleri Nelerdir?

Sütlaç Malzemeleri Nelerdir?

Güncel

Fırın Sütlaç Üstü Nasıl Kızarır?

Fırın Sütlaç Üstü Nasıl Kızarır?

Güncel

Güveçte Sütlaç Nasıl Yapılır?

Güveçte Sütlaç Nasıl Yapılır?