Oktay Usta Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Oktay Usta Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Fırında Sütlaç, Sütlacın asıl köken adı 'Sütlü Aş' demektir. Türk mutfağına ait olmayıp Rumeli mutfağından bizim mutfağımıza gelen bir tatlı türüdür. Türk mutfağımızda birden çok sütlü tatlı vardır fakat en çok adı geçen ve sevilen tatlı Rumeli mutfağından mutfağımıza gelen ve adına sütlaç denilen bu tatlıdır. Oktay Ustanın Fırında sütlacı da diğer sütlü tatlılar gibi Türk mutfağının bir vazgeçilmezidir. Bu sütlacın kıvamı kişilerin zevkine göre değişim gösterse de genel olarak tercih edilen kıvam tanelerin çok sert olmamak şartı ile tek tek ağza gelmesidir. Kuzey ve Batı Avrupa ülkelerinde bu sütlaç tarçın ve kavrulmuş badem şekerlemesi ile karıştırılıp sadece yılbaşı akşamları servis edilmektedir. Bizim Türk Mutfağımız da bu sütlacın bir ikinci başka yapılışı daha vardır ki, oda hazırlandıktan sonra 5-10 dakika kadar fırına sürülmesidir. Oktay Usta Fırında Sütlaç tarifi de ikinci yapılışı yani ocakta piştikten sonra fırında üzeri kızartılarak yapılanıdır. Bizde şimdi meşhur fırında sütlaç tatlımızın Oktay Ustanın fırında sütlaç tarifine göre malzemelerini saymakla ve yapılışına başlayalım.


Oktay Usta Fırında Sütlaç İçin Gerekli Malzemeleri

  • 10 su bardağı süt
  • 7 yemek kaşığı pirinç
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı kadar dolu nişasta
  • 2 paket vanilya
  • 1 paket tarçın

Oktay Usta Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?


İlk olarak uygun bir tencereye pirinçleri koyun, suda pirinçleri haşlayın. Su kaynamaya başlayınca tuz ekleyin, ocağın altını kısın ve pirinçler suyunu çekene kadar ocaktan almayın. (Pirinçleri çok fazla pişirmenize gerek yok, biraz diri kalabilir. Nasıl olsa sütlacın içinde pişecek.)

Uygun bir tencereye sütü dökün, şekeri de üzerine ekledikten sonra ocağa alın ve orta ateşte, silikon veya tahta kaşık ile sürekli karıştırarak pişirin. Sütü ocağa aldıktan 5 dakika sonra pirinçleri de süte ekleyip, pişirin. Süt kaynamaya başlayınca yaklaşık 20-25 dakika kadar daha sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin.

Küçük bir kâsede yumurta sarılarını iyice birbirleriyle özleşecek şekilde çırpın. Başka bir kâsede nişastayı su ile çözüp, eritin. Daha sonra nişasta ile yumurtayı iyice karıştırın ve kaynayan sütünüzden yarım kepçe kadar alıp, yumurtalı nişastalı karışıma ilave edin. Karışımın ılıklaşmasını bekleyin. Ilıklaşan yumurtalı nişastalı karışımı daha önce kaynattığınız süte ekleyin. Sütü tekrar ocağa alın ve bir müddet kısık ateşte sütü karıştırarak pişirmeye devam edin. Sütün kıvamını çok koyulaştırmamaya dikkat edin, çok koyu olmadan ocaktan alın. Ocaktan aldıktan sonra sütlü karışıma vanilyayı ekleyin ve karıştırın.

Fırına dayanıklı kaselere ya da güveç kaselerine sütlü karışımınız sıcakken paylaştırın ve sonra kaseleri uygun bir fırın tepsisine koyun. Tepsinin içine kaselerin yarısına gelecek şekilde su koyun. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına sütlaç tepsisini koyun. Daha sonra sütlaçların üzeri kızarana kadar pişirin. Sütlaçların üzerini yakmamaya dikkat edin. Sütlaçların üzeri kızarınca ocaktan alın, ılındıktan sonra üzerini dövülmüş fındık veya ceviz ile süsleyip servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Oktay Usta Fırında Sütlaç Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

En Kolay Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

En Kolay Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?

Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?

Sütlaç Tarifi Pirinç Unsuz

Sütlaç Tarifi Pirinç Unsuz

8 Kişilik Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

8 Kişilik Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Güllaç Tarifi ve Malzemeleri

Güllaç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

12 Kişilik Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

12 Kişilik Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pirinçsiz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçsiz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Fırın Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Fırın Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Nasıl Koyulaşır?

Sütlaç Nasıl Koyulaşır?

Karadeniz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Karadeniz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Tarifi

Sütlaç Tarifi

Anne Sütlacı Tarifi ve Malzemeleri

Anne Sütlacı Tarifi ve Malzemeleri

Güllaç Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Güllaç Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Güllaç Nasıl Yapılır, güllaç herkes tarafından en çok sevilerek tüketilen sütlü tatlılardan birisidir. Ancak sadece ramazan aylarında marketlerde bulunan güllaç öz[...]

Güveç Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güveç Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Sütlaç, Tüm sütlü tatlılar gibi oldukça sağlıklı ve tam bir vitamin deposudur. Yapılan diğer sütlaç çeşitlerinden oldukça değişik olarak fırın içind[...]

Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç; ülkemizde neredeyse hazırlanmayan bir yöre bulunmayan, Edirne'den Hakkari'ye kadar her yerde aynı şekilde yaygın olarak bilinen, Türk mutfağının en emektar tatl[...]

Basit Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Basit Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Basit sütlaç tarifi, az zahmetle kısa sürede hazırlayabileceğiniz, çok besleyici ve bol protein deposu olan sütlaç, tatlıların en sağlıklısı olarak adlandırılabili[...]

2 Kişilik Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

2 Kişilik Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

2 kişilik sütlaç tarifi, sütlaç yaparken en çok sorulan sorulardan biri de ne kadar şeker ya da pirinç konur olsa gerek. Sütlacın yapımı kolay gibi görünse de çoğu [...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6