Fırın sütlaç, sütlaç severlerin favori tatlılarından biridir. Evlerde genellikle kaselere konularak soğutulan ve tarçın eklenerek ya da sade olarak servis edilen sütlaç, restoranlarda alüminyum kaplar veya güveç kaplarında üstü yanık olarak sunulur. Bu çekici görünümü evde elde etmek ise sanıldığı kadar zor değildir. İşte, fırın sütlacın üstünü nasıl kızartabileceğinizi detaylı bir şekilde anlatan tarif: Malzemeler
Nasıl Yapılır? İlk olarak sütü tencereye alıp, içerisine şekeri ekleyin ve şeker eriyinceye kadar 1-2 dakika karıştırın. Bu arada, başka bir kapta pirinçleri haşlamaya bırakın. Pirinçler tamamen haşlanmalı, aksi takdirde yerken kıtır kıtır sesler duyabilirsiniz. Küçük bir kapta iki yumurta sarısını ve nişastayı az miktarda su ile çırpın. Su, nişastayı açacak kadar olmalı, fazla sulandırmayın. Tereyağını da sütün içine ekleyin. Fırını 250 dereceye ayarlayarak ısınmaya bırakın. Sütlacın güveçlere konulma anına göre fırını önceden ısıtmanız önemlidir. Kaynayan süte, nişasta ve yumurta karışımını ekleyerek koyulaştırın. Karışımın sıcak olması, hemen kıvam almasını sağlayacaktır. Hemen ardından, bir kepçe yardımıyla güveçlere sütlacı paylaştırın. Güveçleri yarısına yakın olacak şekilde tepsiye su ekleyin. Bu, sütlaçların üstü kızarana kadar kaynamasını önleyecektir. Amacımız, sütlaçların üstünü kızartmaktır. Isınmış olan fırına yerleştirilen sütlaçlar, 4-5 dakika içinde kızarmaya başlayacaktır. Kızarma süresini isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Hafif kızardığında fırını kapatabilirsiniz; içerideki ısı, kahverengimsi bir görünüm katacaktır. Ekstra Bilgiler Fırın sütlacın üstünün kızarmasını sağlayan temel etkenler, yumurta sarısı ve fırında uygulanan kısa süreli işlemdir. Fırından çıkardıktan sonra hemen güveçleri tepsiden çıkartarak soğumaya bırakın. Sıcak suyun etkisiyle sütlaç içten pişmeye devam edebilir ve bu durumda sütlacınız istediğinizden koyu olabilir. Yukarıdaki adımları takip ederek, evde restoran kalitesinde fırın sütlaç yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun! |