Limonlu Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Limonlu Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu sütlaç, ülkemizin her köşesinde bilinen geleneksel sütlaç tatlısına limon aroması eklenerek elde edilen, kolay ve pratik bir şekilde hazırlanabilen özel bir lezzettir. Limonlu sütlaç tarifi, limon aromasının eklenmesi dışında sade sütlaç tarifiyle çok az farklılık gösterir. Bu yüzden, bu konuda az da olsa tecrübeli olanlar, limonlu sütlaç hazırlarken hiçbir zorluk çekmeyeceklerdir. Misafirlere veya akşam yemeklerinden sonra ev halkına ikram etmek için son derece ideal bir tatlı olan limonlu sütlacın hazırlanışı ve gerekli malzemeler listesi aşağıda verilmiştir. Ancak, imkan varsa çevrede bulunan tecrübeli birinden yardım alınması da tavsiye edilir. Kolay gelsin.

Limonlu Sütlaç İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 çay bardağı su
  • 1 kilo süt
  • 3 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 paket vanilya
  • 2 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 adet limon kabuğu rendesi

Not: Yukarıda verilen malzeme miktarları 4-5 kişilik standart servis içindir. Daha fazla kişiye limonlu sütlaç servis edecek olanların, malzeme miktarlarını yukarıdakilerle orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.

Limonlu Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra limonlu sütlaç tarifine başlanabilir. Normal sütlaç tarifinde olan adımların çoğu limonlu sütlaç tarifinde de uygulanacaktır. Ancak, limonlu sütlaç için bazı özel noktalara değinmek faydalı olacaktır.
  • Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin limonlu sütlaç için uygun hale getirilmesi gereklidir. Sulu yemek tariflerinde olduğu gibi bir kesme, dilimleme işlemi gerekmemektedir. Ancak, su ve pirinç bir arada kullanılacağı için ve süt-şeker-nişasta-rende karışımı da sırayla kullanılacağı için, bu malzemelerin ayrı gruplara ayrılması iyi olacaktır. Malzemeler dışında da pirinci haşlamak üzere bir tencerenin ve süt-şeker karışımının oluşturulması için de bir tencerenin hazır edilmesi, ileri adımlarda kolaylık sağlayacaktır.
  • Gerekli ön hazırlıklar yapıldıktan sonra limonlu sütlaç tarifinin ilk adımı uygulanır. Bu adımda, limonlu sütlacın pirinç kısmı oluşturulacaktır. Yani, önceden ayarlanmış tencereye 3 çay bardağı su dökülür ve ardından 1 çay bardağı pirinç eklenir. Daha sonra ocakta kaynatma işlemine başlanır. Böylece pirinçler yumuşayarak istenen kıvama gelecek ve limonlu sütlaç için kullanıma hazır olacaktır.
  • Pirinç-su karışımı kaynamaktayken, diğer taraftan limonlu sütlaç tarifinin ikinci adımı da uygulanabilir. Bu adımda, limonlu sütlacın diğer önemli kısmı olan süt-şeker karışımı hazırlanacaktır. Hazırlık aşamasında ayarlanan tencereye 1 kilo süt ve 3 çay bardağı toz şeker dökülür. Arada sırada karıştırma eşliğinde kaynatma işlemine devam edilir. Şeker sütün içinde tamamen eriyecek ve zamanla bu karışım fokurdamaya başlayacaktır. Bu belirtiler görülene kadar kaynatma işlemine devam edilir, daha sonra sıradaki adıma geçilir.
  • Limonlu sütlaç tarifinin bu adımında, ilk iki adımda oluşturulan temel kısımlar birleştirilecektir. Yani, ilk adımda yumuşaması için kaynatılan pirinçler sudan süzülerek, kaynamakta olan süt-şeker karışımına eklenir. Böylece limonlu sütlaç tatlısının gerekli diğer birkaç aroma dışında temel kısmı elde edilmiş olur.
  • Pirinç-süt-şeker yeterince karıştırıldıktan sonra, 2 tatlı kaşığı nişasta güzelce ıslatılarak lapa haline getirilir ve limonlu sütlacın içine eklenir. Burada nişastanın eklenmeden önce yeterince suda karıştırılması ve tamamen lapa kıvamını alması çok önemlidir. Gerekli özen gösterilmeden nişastanın eklenmesi halinde, limonlu sütlacın tadı bu durumdan epey etkilenecektir.
  • Nişasta eklenip bir süre karıştırıldıktan sonra, rendelenmiş limon kabuğu da aynı tencereye eklenir ve bir süre karıştırılarak kaynatma işlemine devam edilir. Böylece, limonlu sütlaca özel olan aroması verilmiş olur. Limon tadının iyice sinmesi açısından, limon rendesinin yeterince karıştırılması ve limonlu sütlaca yedirilmesi çok önemlidir.
  • Limon kabuğundan sonra 1 paket vanilya da tencereye eklenir ve limonlu sütlaca katılır. Bir süre karıştırıldıktan sonra artık limonlu sütlaç için gereken tüm malzemeler kullanılmış olur. Bundan sonrası sadece kıvam işidir. Tencerede sıvı halde bulunan limonlu sütlaç, zamanla katılaşacak ve bilinen sütlaç kıvamını alacaktır. Bu belirti görülene kadar karıştırma işlemi eşliğinde kaynatmaya devam edilir. İstenen kıvama ulaşıldıktan sonra limonlu sütlaç, servis kaplarına alınarak buzdolabına kaldırılır.
  • Limonlu sütlaç buzdolabında en az 2 saat soğutulduktan sonra servis edilebilir.
  • Limonlu sütlaç tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

İrmikli Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Muhallebili Güllaç Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Güllaç Tarifi ve Malzemeleri