Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç; Türkiye'nin dört bir yanında, Edirne'den Hakkari'ye kadar yaygın olarak bilinen, Türk mutfağının en geleneksel tatlılarından biridir. Sütlacın bu kadar yaygın ve meşhur olmasının aslında büyük bir püf noktası yoktur. Öyle özel bir yöresi de bulunmamaktadır. Muhallebiyle birlikte Anadolu'nun ve hatta çevredeki coğrafyaların tamamına mal olmuş bir tariftir. Ana malzemeler olan şeker, pirinç ve süt; iklim fark etmeksizin her bölgede kolayca bulunabilir ürünlerdir. Bu durum, sütlacın tercih edilmesinde etkili olmuştur. Ayrıca, hazırlanması da son derece kolay bir tariftir. Yazının devamında, bu efsane tatlıyı bir kez de kendisi hazırlamak isteyenlere yardımcı olmak adına, gerekli malzemeler listesi ve adım adım sütlaç tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin:

Sütlaç için Gerekli Malzemeler

  • 2-3 su bardağı toz şeker
  • 1 litre süt
  • 1 litre su
  • 0,5-1 su bardağı pirinç
  • 4-5 tatlı kaşığı pirinç unu

Not: Yukarıda verilen malzeme miktarları 4-5 kişilik standart sayıda servis için uygundur. Farklı sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını yukarıdakilerle orantılı olarak ayarlaması gereklidir. Ancak, çok sayıda servis yapılacak olsa bile, malzemelerin asla büyük miktarlarda karıştırılmadan, yukarıda verilen miktarlara bölünmesi ve sütlacın o şekilde hazırlanması tavsiye edilir. Böylece, sütlacın tat yoğunluğu istenenden çok daha fazla olacaktır.

Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra sütlaç tarifine başlanabilir. Her tatlı tarifinde olduğu gibi sütlaç tarifinde de ilk olarak bir harç hazırlanacak; sonra bu harç uygun bir hale sokularak buzdolabında dinlendirilecek ve sonrasında servis edilecektir. Ancak bu basit aşamaları gerçekleştirmeden önce; bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin sütlaç tarifi için uygun bir hale sokulması gereklidir. Ayrıca; sütlaç tarifine has birkaç püf nokta da bulunmaktadır. Ön hazırlıkları gerçekleştirmek için; öncelikle bir litre süt, sütlaç tarifine başlanmadan önce mutlaka soğutulmalıdır. Sütlaç tarifinde kullanılacak süt; ılık bile olmadan, soğuk olarak kullanılmalıdır. Aksi halde sütlacın tadı etkilenecek ve istenen lezzet elde edilemeyecektir. Aynı şekilde bir litre suyun da fazla abartmamak kaydıyla soğutulması gereklidir. Son olarak pirinç de güzelce yıkanmalı ve sütlaç tarifine uygun bir hale sokulmalıdır. Bunların dışında sütlaç malzemeleri üzerinde yapılması gereken bir kesme, dilimleme, vb. işlem ihtiyacı yoktur. Ancak; sütlaç karışımını hazırlamak üzere bir tencere ve pirinç unu hazırlamak üzere ufak bir tavanın da şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.

  • Ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra sütlaç tarifinin ilk adımı uygulanabilir. İlk adımda; sütlaç karışımının en temel kısmı elde edilecektir. Bunun için; ön hazırlık kısmında yıkanıp temizlenmiş olan pirinçler, sütlaç kaynatmak üzere ayarlanan tencereye dökülür. Bu arada; pirincin ölçüsünün aralıklı olarak verilmesinin sebebi, kullanılması gereken miktarlarda ufak değişiklikler olabilmesidir. Ancak yine de pirincin 0,75 su bardağı olarak kullanılması tavsiye edilir. Pirinç de döküldükten sonra; 1 litre su da bu tencereye dökülür ve kısık ateşte kaynatma işlemine başlanır. Bu adımda; suyla beraber pişen pirinçler yumuşayacak ve sütlaç içerisinde lezzetli olacak biçimde uygun bir hale gelecektir. Görülmesi gereken belirtiler ise; ilk olarak pirinçlerin sularını salmasını ve daha sonra geri sularını çekmeleri, tenceredeki su miktarının azalması olacaktır. Bu belirtiler görülünceye kadar ocakta kısık ateşte kaynatma işlemine devam edilir.

  • Pirinçler yeterince suyunu çektikten sonra ise; 1 litre soğuk süt de tencere içerisine dökülür ve kaynatma işlemi yapılarak sütlaç tarifine devam edilir. Sütün de eklenmesiyle beraber, sütlaç için gereken temel kısım yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlayacaktır. Süt de kaynayıp tenceredeki su-pirinç karışımıyla özleşinceye kadar bu işleme devam edilir. Sütün kaynamasına yakın zamanda ise; bir yandan sütlaç tarifinin bir sonraki adımına da başlanır.

  • Sütlaç tarifinin bu adımında; pirinç unu hazırlanacak ve sütlacın hepimizin bildiği tatlı kıvamı almasına yardımcı olan kısım elde edilecektir. Bunun için; ön hazırlık aşamasında ayrılmış olan küçük tavaya 4-5 tatlı kaşığı pirinç unu dökülür ve 1 su bardağı kadar soğuk suyla iyice karıştırılır. Pirinç ununun soğuk suyla iyice karışması çok önemlidir. Çünkü; paragrafın başında söylendiği gibi, bu pirinç unu-su karışımı; sütlaç tatlısının istenen kıvamda olmasına yardımcı olacaktır. Bu kurallara dikkat ederek pirinç unu da hazırlandıktan sonra; tencerede pişmiş olan karışımdan 1-2 kaşık alınarak küçük tavaya eklenir, pirinç ununa iyice yedirilmesi için bir süre karıştırılır. Böylece; pirinç unu istenen son halini almış olur. Bu halini aldıktan sonra ise sütlaç karışımının bulunduğu tencereye geri dökülür ve tekrar tencerede kaynatma işlemine ağırlık verilir.

  • Kısık ateşte hazırlanmakta olan sütlaç karışımı; pirinç unu eklendikten sonra 10-15 dakika kadar da pişirilir. Artık sütlacın son hali elde edilmiştir. Geriye sadece şeker tadını vermek kalmıştır. Bu kısım için; 2-3 su bardağı şeker de tencerenin içine boca edilir ve aynı kaynatma işlemine devam edilir. Şeker miktarının aralıklı olarak verilmesinin sebebi de pirinçle aynıdır. Ortalama bir sütlaç isteyenlerin ise 2,5 su bardağı kullanması tavsiye edilir. Şekerin de yeterince kaynaması beklendikten sonra ise tenceredeki sütlaç; servis yapılacak olan kaselere dağıtılır ve bu kaselerle buzdolabında soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra sütlacın üzerine tarçın, Hindistan cevizi gibi isteğe bağlı soslar da eklenebilir.

  • Buzdolabından alınan ve sosları eklenen sütlaçlar olduğu gibi servis edilir.

  • Sütlaç tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

4 Kişilik Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

4 Kişilik Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?

Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?

Buğday Nişastalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Buğday Nişastalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Basit Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Basit Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pudingli Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Pudingli Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Nişastasız Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Nişastasız Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güllaç Tarifi ve Malzemeleri

Güllaç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Malzemeleri Nelerdir?

Sütlaç Malzemeleri Nelerdir?

Güllaç Kaç Kalori?dir?

Güllaç Kaç Kalori?dir?

1 Litre Sütten Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

1 Litre Sütten Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Süsleme Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Süsleme Tarifi ve Malzemeleri

Güllaç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güllaç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Güveci Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Güveci Tarifi ve Malzemeleri

Fırın Sütlaç Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Fırın Sütlaç Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçsiz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçsiz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Fırın Sütlaç Kalori?

Fırın Sütlaç Kalori?