Güllaç Nasıl Yapılır? Güllaç, özellikle Ramazan aylarında iftar sofralarının baş tacı olan hafif ve lezzetli bir sütlü tatlıdır. Sadece Ramazan ayında marketlerde bulunması ve iftar sonrasında tüketildiğinde mideyi rahatsız etmemesi nedeniyle tercih edilir. Şerbetli tatlılar gibi ağır olmaması, nişasta, un ve su kullanılarak yapılan güllaç yapraklarının doğal ve katkısız olması bu tatlıyı sağlıklı kılar. Güllaç, bol süt ve ceviz kullanılarak hazırlandığından protein, vitamin ve mineral açısından zengindir. Çocuklar için de değerli bir besin kaynağıdır. Güllaç Yapımının Püf Noktaları Güllaç yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bol süt kullanmaktır. Az miktarda süt kullanıldığında güllaç istediğiniz lezzette olmayabilir. Güllaç yapraklarının üzerine dökülen sütü çekeceği için bolca süt kullanılması önerilmektedir. Bir tepsi güllaç yapmak için 10 yaprak kullanılması idealdir; fazla yaprak kullanıldığında güllaç kalınlaşabilir ve yanlara doğru ayrılabilir. Güllaç yaprakları ve ceviz içi de kararında kullanılmalıdır. Aşırı ceviz kullanımı sütün tadını bastırabilir ve güllacın orijinal lezzetini kaybetmesine neden olabilir. Güllaç yapımında gül suyu da önemli bir bileşendir, ancak bazı kişiler gül suyu olmadan yemeyi tercih edebilir. Bu şekilde de lezzetli olabilir, ancak gül suyu ile çok daha lezzetli olduğunu unutmamak gerekir. Güllaç İçin Gerekli Malzemeler
Üzeri İçin
Güllaç Nasıl Yapılır? İlk olarak tencereye sütü ve toz şekeri ekleyerek iyice ısıtın. Sütün içindeki toz şekerin tamamen erimesi gerekmektedir. Ardından sütü ocaktan alın ve oda sıcaklığında ılınmasını bekleyin. Süt kaynar vaziyette iken güllaç yaparsanız yapraklar hamur olabilir. Sütün sıcaklığı serçe parmağınızı hafifçe yakacak şekilde olmalıdır. Geniş ve derin bir tepsinin içine bir kepçe süt koyun ve güllaç yapraklarının parlak olan kısımları üste gelecek şekilde tepsiye dizin. Daha sonra iki kepçe sütü her yaprağın üzerine gezdirerek dökün. Bu işlemi beş güllaç yaprağı için tekrarlayın. Beşinci yaprağın üzerine süt döktükten sonra, orta irilikte çekilmiş ceviz içini her tarafına serpin. Altıncı yaprağı koyduktan sonra yine sütle ıslatmaya devam edin. Tüm güllaç yapraklarını sütle ıslattıktan sonra, kalan sütün içine gül suyunu ekleyin ve güllacın üzerine gezdirerek dökün. Ardından güllacı soğuması için buzdolabına koyun. Güllaç buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirilmelidir. Güllaç iyice soğuduktan sonra dilimleyerek servis tabağına alın ve üzerini ceviz, nar taneleri veya file fıstık ile süsleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |