Güllaç Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Güllaç Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Güllaç Nasıl Yapılır?

Güllaç, özellikle Ramazan aylarında iftar sofralarının baş tacı olan hafif ve lezzetli bir sütlü tatlıdır. Sadece Ramazan ayında marketlerde bulunması ve iftar sonrasında tüketildiğinde mideyi rahatsız etmemesi nedeniyle tercih edilir. Şerbetli tatlılar gibi ağır olmaması, nişasta, un ve su kullanılarak yapılan güllaç yapraklarının doğal ve katkısız olması bu tatlıyı sağlıklı kılar. Güllaç, bol süt ve ceviz kullanılarak hazırlandığından protein, vitamin ve mineral açısından zengindir. Çocuklar için de değerli bir besin kaynağıdır.

Güllaç Yapımının Püf Noktaları

Güllaç yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bol süt kullanmaktır. Az miktarda süt kullanıldığında güllaç istediğiniz lezzette olmayabilir. Güllaç yapraklarının üzerine dökülen sütü çekeceği için bolca süt kullanılması önerilmektedir. Bir tepsi güllaç yapmak için 10 yaprak kullanılması idealdir; fazla yaprak kullanıldığında güllaç kalınlaşabilir ve yanlara doğru ayrılabilir. Güllaç yaprakları ve ceviz içi de kararında kullanılmalıdır. Aşırı ceviz kullanımı sütün tadını bastırabilir ve güllacın orijinal lezzetini kaybetmesine neden olabilir. Güllaç yapımında gül suyu da önemli bir bileşendir, ancak bazı kişiler gül suyu olmadan yemeyi tercih edebilir. Bu şekilde de lezzetli olabilir, ancak gül suyu ile çok daha lezzetli olduğunu unutmamak gerekir.

Güllaç İçin Gerekli Malzemeler

  • 10 yaprak güllaç
  • 1,5 litre süt
  • 2 su bardağı çekilmiş ceviz içi
  • 2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)

Üzeri İçin

  • Ceviz
  • Nar taneleri
  • File fıstık

Güllaç Nasıl Yapılır?

İlk olarak tencereye sütü ve toz şekeri ekleyerek iyice ısıtın. Sütün içindeki toz şekerin tamamen erimesi gerekmektedir. Ardından sütü ocaktan alın ve oda sıcaklığında ılınmasını bekleyin. Süt kaynar vaziyette iken güllaç yaparsanız yapraklar hamur olabilir. Sütün sıcaklığı serçe parmağınızı hafifçe yakacak şekilde olmalıdır.

Geniş ve derin bir tepsinin içine bir kepçe süt koyun ve güllaç yapraklarının parlak olan kısımları üste gelecek şekilde tepsiye dizin. Daha sonra iki kepçe sütü her yaprağın üzerine gezdirerek dökün. Bu işlemi beş güllaç yaprağı için tekrarlayın. Beşinci yaprağın üzerine süt döktükten sonra, orta irilikte çekilmiş ceviz içini her tarafına serpin. Altıncı yaprağı koyduktan sonra yine sütle ıslatmaya devam edin. Tüm güllaç yapraklarını sütle ıslattıktan sonra, kalan sütün içine gül suyunu ekleyin ve güllacın üzerine gezdirerek dökün. Ardından güllacı soğuması için buzdolabına koyun. Güllaç buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirilmelidir.

Güllaç iyice soğuduktan sonra dilimleyerek servis tabağına alın ve üzerini ceviz, nar taneleri veya file fıstık ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Portakallı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?

Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?

Pirinçsiz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçsiz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Nasıl Koyulaşır?

Sütlaç Nasıl Koyulaşır?

Az Pirinçli Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Az Pirinçli Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

2 Kilo Sütten Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

2 Kilo Sütten Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sütlaç Kaç Kalori?

Sütlaç Kaç Kalori?

Güncel

Sütlaç Ne Kadar Kaynatılır?

Sütlaç Ne Kadar Kaynatılır?

Basit Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Basit Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Malzemeleri Nelerdir?

Sütlaç Malzemeleri Nelerdir?

Oktay Usta Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Fırın Sütlaç Kalori?

Fırın Sütlaç Kalori?

Light Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Light Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

2 Kişilik Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

2 Kişilik Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri