Güllaç Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Güllaç Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Güllaç Nasıl Yapılır, güllaç herkes tarafından en çok sevilerek tüketilen sütlü tatlılardan birisidir. Ancak sadece ramazan aylarında marketlerde bulunan güllaç özellikle oruç tutan kişilerin iftar yaptıktan sonra ağızlarını tatlandırmak için en hafif sütlü tatlıdır. Ramazan aylarında tutulan orucun sonrasında vücudun ihtiyaç duyduğu şeker ihtiyacını karşılayan, hatta iftar sonrasında tüketildiğinde bile rahatsız etmemesi sebebi ile en çok tercih edilen tatlı çeşididir. Çünkü şerbetli tatlılar çok güzel olmasına rağmen oldukça ağırdır, ancak süt il hazırlanan tatlılar daha hafiftir. Ayrıca güllaç yapraklarının hazırlanmasında nişasta, un ve su ilave edilerek yapılan ve hiçbir katkı maddesi olmadığı için güllaç oldukça sağlıklı olan bir tatlıdır. Ramazan ayında piyasada bulunan güllacı bolca tüketmeye özen gösterin. Bol süt ve ceviz kullanılarak yapıldığı için güllaç protein, vitaminler ve mineraller açısından zengin, besin değeri yüksek ve kalorisi düşük olan hafif tatlı çeşitlerinden birisi olarak söylenebilir. Özellikle çocukların bu değerli besin kaynağı olan güllacı mutlaka tüketmeleri gerekmektedir.

Güllaç Nasıl Yapılır, Püf Noktaları, özellikle güllacı yaparken püf noktası bolca süt kullanılmasıdır. Eğer az miktarda süt kullanılır ise güllaç istediğiniz lezzette olmayabilir. Çünkü güllaç yapraklarının üzerine sütü döktükçe yapraklar içine çeker. Bu nedenle bolca süt kullanılması önerilmektedir. Bir tepsi güllaç yapmak için 10 yaprak kullanılması idealdir. Eğer fazla yaprak koyarsanız güllaç hem çok kalın hem de yanlara doğru ayrılabilir. Güllaç yapımında kullanılan güllaç yaprakları mutlaka kararında olmalı, hatta içerisine konulan ceviz içinin de kararında olması en önemli püf noktasından birisidir. Eğer aşırı ceviz kullanılırsa sütün tadının kaçmasına sebep olur, bunun için güllaçta ilk aldığınız damak tadını bulamayabilirsiniz. Güllaç özellikle gül suyu ilave edilerek yapılır, kısacası gül suyu olmadan bir güllaç düşünülmez. Ancak bazı kimseler gül suyu olmadan yemeyi tercih ediyorlar, tabi bu şekilde de lezzetli oluyor ama gül suyu ile çok daha lezzetli olduğunu unutmamak gerekir.


Güllaç Nasıl Yapılır, Gerekli Olan Malzemeleri

  • 10 yaprak güllaç
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 su bardağı çekilmiş ceviz içi
  • 2 yemek kaşığı gül suyu (İsteğe bağlı)

Üzerini süslemek için

  • Ceviz
  • Nar taneleri
  • File fıstık

Güllaç Nasıl Yapılır?


İlk önce tencerenin içine sütü, toz şekeri ilave ederek iyice ısıtalım. Sütün içindeki toz şekerin iyice erimesi gerekmektedir. Ardından sütü ocaktan alalım ve oda sıcaklığında ılımasını bekleyelim. Eğer süt kaynar vaziyette iken güllacı yaparsanız güllaç yaprakları hamur olur. Bunun için güllacı yaparken hazırladığımız süt serçe parmağı hafifçe yakacak şekilde olmalıdır. Şimdi güllacı yapmaya başlayalım. Geniş ve derin bir tepsinin içerisine bir kepçe süt koyalım ve güllaç yapraklarının parlak olan kısımları üste gelecek şekilde tepsinin içine dizelim. Daha sonra iki kepçe sütü güllaç yaprağının her tarafı ıslanacak şekilde gezdirelim. Aynı bu işlemi beş güllaç yaprağını tepsiye dizerek tekrarlayalım. Beşinci kattaki güllaç yaprağını üt ile ıslattıktan sonra bu katının üzerine orta irilikte çekilmiş ceviz içini her tarafına serpelim. Tekrar altıncı güllaç yaprağını üzerine koyduktan sonra süt ile ıslatmaya devam edelim. Bütün güllaç yapraklarını aynı işlem ile sütle ıslattıktan sonra kalan sütün içerisine gül suyunu ilave edelim ve güllacın üzerine gezdirerek dökelim. Ardından güllacı soğuması için buzdolabına kaldıralım. Güllaç buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirilerek soğutulmalıdır. Güllaç iyice soğuduktan sonra dilimleyerek servis tabağına alalım ve üzerini istediğiniz gibi süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Güllaç Nasıl Yapılır Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Evde Sütlaç Nasıl Yapılır?

Evde Sütlaç Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kremalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Damla Sakızlı Fırın Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Damla Sakızlı Fırın Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

5 Kişilik Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

5 Kişilik Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Nişastalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Nişastalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Klasik Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Klasik Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Susuz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Susuz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Nefis Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Nefis Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sütlaç Üstüne Ne Sürülür?

Fırında Sütlaç Üstüne Ne Sürülür?

Fırında Sütlaç Üstüne Ne Sürülür, Sütlaç, başta pirinç, süt ve şekerden yapılan, adından da olduğu gibi sütlü bir tatlıdır. Sütün girdiği birçok sütlü t[...]

Karadeniz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Karadeniz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Karadeniz sütlaç tarifi, Karadeniz de yapılan sütlacı diğer yerlerden yapılanından malzeme olarak pek de bir farkı yoktur. Ama burada sütlacın lezzetini değiştiren ve [...]

12 Kişilik Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

12 Kişilik Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

12 Kişilik Sütlaç Tarifi, süt ile hazırlanan en lezzetli tatlılardan birisi de sütlaç desek herhalde hakkını yememiş oluruz. Her yaştan herkesin en çok severek tükett[...]

Hamsiköy Sütlacı Tarifi ve Malzemeleri

Hamsiköy Sütlacı Tarifi ve Malzemeleri

Hamsiköy Sütlacı, Karadeniz mutfağının en güzel tatlıları arasında yer almaktadır. Hem hafif olması hem de lezzetli olması sebebiyle Trabzon'un yöresel tatlıları ar[...]

Kremalı Fırın Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Fırın Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı fırın sütlaç, damaklarda enfes bir tat bırakan, herkesin evde kolaylıkla yapacağı bir tatlı tarifidir. Herkesin severek yediği sütlaç tatlısı diğer tarifler[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6