Değişik Sütlaç Tarifleri Sütlü tatlılar arasında ayrı bir yeri olan sütlaç, büyük küçük herkes tarafından çok sevilir. Süt içmesini sevmeyen çocukların bile severek tükettiği bir tatlıdır. Bir kase sütlaç ile kişinin günlük alması gereken protein ihtiyacı karşılanabilir. Hazırlaması oldukça kolaydır ve çok fazla zaman kaybettirmez. Genellikle ana yemek sonrası tüketilir. Özellikle ramazan aylarının vazgeçilmez tatlısıdır. Oldukça doyurucudur ve uzun süreli tokluk hissi verir. Ayrıca şerbetli tatlılarla karşılaştırıldığında kalorisi oldukça düşüktür. Malzemeleri çoğu evin mutfağında bulunur ve tüm marketlerden kolaylıkla temin edilebilir. Sütlacın birbirinden farklı tarifi ve sunum şekilleri bulunur. Kimisi sütlacı nişastalı yaparken kimisi içerisine pirinç koymaz. Kimi buzdolabında soğutarak servis yapar, kimi fırınlar kimisi de sıcak olarak hazırlar. Tarifler herkesin damak zevkine göre değişir. Genellikle üzerine tarçın dökülerek servis edilen birkaç değişik sütlaç tarifi şu şekildedir. Fırında Sütlaç Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
Yapılışı: Pirinçler iyice yıkanır ve bir tencereye alınır. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ve bir tutam tuz konularak kaynatılır. Pirinçler iyice şişip pişene kadar kaynatılır. Sütün içinden bir çay bardağı süt ayrılır. Geri kalan süt, şeker ve vanilya pirinçlere ilave edilir. Şekerler iyice eriyene kadar karıştırılır. Ayrı bir cezvede nişasta ve ayrılan bir çay bardağı süt kısık ateşte pişirilir. Nişastalı karışım kıvam bulunca kaynamakta olan süte yavaş yavaş ilave edilir. Tüm malzemeler yaklaşık olarak 5-6 dakika kadar kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Sütlacın suyundan bir kepçe alarak bir kaseye konur ve soğuması için bir kenarda bekletilir. Daha sonra sütlaç aynı kepçe yardımıyla fırın kaplarına pay edilir. Bunun için güveç ya da folyodan yapılmış fırın kapları tercih edilebilir. Kenara ayrılan sütlacın içerisine yumurta konularak iyice çırpılır. Fırın kaplarının üzerine bu karışımdan sürülür. Fırın tepsisinin tabanına biraz su konularak fırın kapları tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında sütlaçların üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir. Fırında sütlaçlar sunum için hazırdır. Afiyet olsun. Sakızlı Sütlaç Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
Yapılışı: Pirinçler berrak su akıtana kadar bol suda yıkanır ve bir tencereye alınır. Üzerine 2 çay bardağı su ilave edilerek kaynatılır. Ayrı bir tencerede süt kaynatılır. Pirinçler iyice şişip piştikten sonra suyu ile sütün içine ilave edilir. Süt kaynadıktan sonra tencereye şeker ilave edilir. Sütlacın kıvam bulabilmesi için daha sonra nişasta ilave edilerek iyice karıştırılır. Havanda dövülmüş olan damla sakızını da sütlaca ekleyip biraz daha kaynatılır ve sütlaç ocaktan alınır. Altını kapatın. Sakızlı sütlaç sıcakken kaselere pay edilir. Oda sıcaklığında ılıdıktan sonra soğuması için buzdolabına kaldırılır. Buzdolabından çıkarılan sakızlı sütlaç üzerine tarçın serpilerek sunum yapılır. Afiyet olsun. Nişastasız Sütlaç Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
Yapılışı: Pirinçler sudan geçirilerek nişastalı suyu çok kaybolmadan tencereye alınır. Üzerine 3 su bardağı su ilave edilerek iyice kaynatılır. Bu tarifte nişasta kullanılmayacağı için pirinci fazla yıkamak pirinçteki doğal nişastanın kaybolmasına neden olur. Bu da sütlacın koyulaşarak kıvam bulmasını engeller. Pirinçler yumuşayıncaya kadar iyice pişirilir. Eğer su az gelirse pirinçlere biraz daha su ilave edilebilir. Pirinçler piştikten sonra tencere ocaktan alınır. Pirinçler bir müddet ılındıktan sonra üzerine yavaş yavaş süt ilave edilerek yeniden ocağa alınır. Süt kaynamaya başladıktan sonra içerisine şeker ilave edilir. Şeker eriyene kadar kaynatma işlemine devam edilir. Son olarak içerisine vanilya da ilave edilerek sütlaç ocaktan alınır. Sütlaç sıcakken tarif için kullanılacak olan kaselere doldurulur. Sütlacın soğuyup kıvam bulması için oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına kaldırılır. Yaklaşık 3-4 saat buzdolabında bekletilen nişastasız sütlaçlar sunum için hazırdır. Afiyet olsun. |