Sütlaç Nasıl Yapılır?
20 Temmuz 2024

Sütlaç Nasıl Yapılır?


Sütlaç, pirinç, süt ve tarçının buluşması ile oluşan en güzel sütlü tatlılardan biridir. Çoğu insanın sütlü tatlı dendiğinde aklına ilk önce sütlaç gelir. Ramazan sofralarının baş köşesini süsleyen bu hafif tatlının tam ayarında yapılması son derece önemlidir. Sütlü tatlınız ne çok sulu ne de sert hamur gibi olmalıdır. Genellikle içine koyulan pirincin nişastası tatlıyı koyulaştıran unsurdur. Ancak bazı tariflerde mısır nişastası ya da pirinç unu ilavesi yapılarak tarif verilmektedir. Bu tariflerde genellikle pirinç daha az kullanılır ve bu nedenle tatlının koyulaşması sağlanır.

Biz buna hiç gerek olmadığını söyleyebiliriz. Pirinç ve sütün tam kıvamında kullanılması sütlacın istediğiniz gibi olmasını sağlar. Sütlaç iki farklı şekilde hazırlanabilir. Bunlardan birisi fırın sütlaç, diğeri ise normal ocakta pişirilen sütlaçtır. Fırın sütlacın farkı, üzerine bir miktar yumurta sarısıyla çırpılmış sütlaç malzemesinin konması ve fırında pişerken sütlacın üzerinin biraz yanmasıdır. Sütlacı hazırlarken dikkat etmeniz gereken şey, şekerinin en son ilave edilmesidir. Tarifimizde pirinci direkt olarak sütle birlikte pişiriyoruz. Bu, içine mısır nişastası ya da pirinç unu koymadan kıvamını bulmasını sağlar. Diğer tariflerde pirinç suyun içinde haşlandığından, mecburen sütün içine kıvam bulmasını sağlayan ürünler ilave edilmektedir. Tercih size kalmış. Verdiğimiz tarifi denemenizi isteriz. Dilerseniz sütlaç yapımına birlikte başlayalım.

Sütlaç İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı pirinç
  • 8 su bardağı süt
  • 1 ya da 1,5 su bardağı toz şeker (Şeker oranını kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
  • Toz tarçın
  • 1 paket vanilya


Uygun boyda bir tencerenin içine sütü koyun. Pirinçleri suyun altında güzelce yıkayın. Bunları sütün içine ilave edin. Kısık ateşin üzerinde süt ve pirincin iyice özdeşleşmesini sağlayın. Pirinçler iyice pişinceye kadar malzemeleri kaynatın. Sütle pirinç kaynadıkça koyulaşacaktır. İçine vanilyayı ilave edebilirsiniz. Pirinçlerin piştiğini düşündüğünüzde içine toz şekeri ilave edin. Şekeri eriyinceye kadar karıştırmaya devam edin. Daha sonra ocağın altını kapatabilirsiniz. Başlangıçta size biraz sulu gelse de soğuyunca sütlaç iyice koyulaşacaktır. Soğumadan önce servis kaselerine paylaştırın. Üzerlerine tarçın dökerek, soğumalarını bekleyin. Sütlaca en fazla yakışan tarçındır. Soğuyan sütlaçları sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Meyveli Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hamsiköy Sütlacı Tarifi ve Malzemeleri

Hamsiköy Sütlacı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Oktay Usta Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri