Vanilyalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri
24 Haziran 2024

Vanilyalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Vanilyalı Sütlaç

Sütlaç, ismi köken olarak "sütlü aş" sözcüğünden gelen klasik bir Trakya ve Rumeli mutfağının tatlı çeşitlerindendir. Hazırlanışının kolaylığı ve malzemelerinin azlığı nedeniyle Türk mutfağında yaygın olarak yapılan ve tercih edilen sütlü tatlılar arasında yer almaktadır. Ana malzemeleri pirinç, süt ve şeker olan sütlaç, kıvam olarak kişisel zevklere göre değişse de genel olarak en beğenilen kıvam, pirinç tanelerinin çok sert olmayacak şekilde tane tane ağıza gelecek şekildedir. Sütlaç sadece Türk mutfağının değil, bazı İskandinav ve Kuzey Avrupa ülkelerinde de, içine badem veya tarçın ilave edilmek suretiyle değişik aroma ve malzemelerle farklı tatlarda servis edilmektedir. Sütlaç, gerek vanilya, tarçın veya damla sakızı gibi ilave edilen aromalarla gerekse fırında sütlaç gibi pişirme çeşitlerine göre birçok türü bulunmaktadır. Bu makalede, vanilyalı sütlaç tarifini detaylandıracağız.

Vanilyalı Sütlaç Malzemeleri

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 litre su (Pirinci pişirmek için)
  • 2 paket vanilya
  • 2 su bardağı toz şeker (Daha az tatlı olmasını isteyenler 1.5 su bardağı şeker kullanabilir)

Vanilyalı Sütlaç Nasıl Yapılır?

Öncelikle sütlaç yapacağımız pirinçleri iyice yıkıyoruz ve tencereye alıyoruz. Üzerine bir litre kadar soğuk su ilave ediyoruz ve ocakta yüksek ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Pirinçler suyunu çekip piştikten sonra üzerine bir litre sütü ilave ediyoruz ve kaynayana kadar pişirmeye devam ediyoruz. Diğer taraftan, pirinç ununu ve vanilyayı derince bir kaba koyup üzerine bir bardak kadar soğuk su ilave ederek karıştırıyoruz. Tencereden kaynamakta olan sütten bir kepçe alıp pirinç ve vanilya karışımına ilave ediyoruz ve ılıman hale getirip tekrar kaynamakta olan süt tenceresine ilave ediyoruz. Bu şekilde 10 dakika daha kaynatıp pişiriyoruz. En son olarak 2 su bardağı toz şekeri ilave edip 2 taşım kadar karıştırıyoruz. İki taşım kadar daha piştikten sonra ocağın altını kapatıp kaselere paylaştırıyoruz. Sütlaç oda sıcaklığına ulaştığında buzdolabına alıp soğuk olarak servis ediyoruz. İsteyenler kaselerin üzerini tarçınla da süsleyebilirler.

İyi Bir Sütlaç Yapmanın Püf Noktaları

İyi bir sütlaç yapmanın püf noktalarından biri sütün soğuk olmasıdır. Diğer önemli bir püf noktası ise süt ilave edildikten sonra sürekli olarak karıştırılmasıdır. Karıştırılmadığı takdirde sütlaç dibe tutar, yanık kokusu ile tadı bozulur ve topaklanmalar oluşur. Ayrıca, pirinçlerin tam olarak yumuşaması ve sütlaç kıvamının tutturulması için pişirme süresine dikkat edilmelidir. Servis yapmadan önce sütlacın yeterince soğuması da lezzetine olumlu etki eder.

Ekstra Bilgiler

Sütlaç, özellikle yaz aylarında soğuk olarak tüketildiğinde ferahlatıcı bir tatlıdır. Aynı zamanda besleyici değeri yüksek bir tatlıdır, çünkü süt ve pirinç iyi birer enerji kaynağıdır. Vanilyalı sütlaç, çocuklar için de sağlıklı bir tatlı alternatifi olabilir. Sütlaç yapımında kullanılacak pirincin türü de önemlidir; baldo pirinç veya kısa taneli pirinçler sütlaç için daha uygundur. Son olarak, sütlaç yaparken organik süt kullanmak daha doğal ve lezzetli bir sonuç elde etmenizi sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yumurtalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Alüminyum Kasede Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Alüminyum Kasede Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Karadeniz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Karadeniz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güllaç Tarifi ve Malzemeleri

Güllaç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sütlaç Sulu Olduysa Ne Yapmalı?

Sütlaç Sulu Olduysa Ne Yapmalı?

Güncel

Vanilyalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Vanilyalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Basit Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Basit Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güllaç Tarifi ve Malzemeleri

Güllaç Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Light Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Light Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Sütlaç Tarifleri ve Malzemeleri

Değişik Sütlaç Tarifleri ve Malzemeleri

Klasik Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Klasik Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

En Kolay Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

En Kolay Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Bebek Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Bebek Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Fırın Sütlaç Kalori?

Fırın Sütlaç Kalori?

Tuzlu Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Tuzlu Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri