Sütlaç, adı kökeni "sütlü aş" olan sözcükten gelmektedir ve tipik bir Rumeli mutfağı tatlısıdır. Başlıca yapımında kullanılan malzemeler ise süt, pirinç ve şekerdir. Kıvamı kişilerin zevkine göre değişse de, kabul gören ve beğenilen kıvam pirinç tanelerinin iri ve çok sert olmamak kaydıyla tane tane ağıza gelebilecek şekilde olmasıdır. Türk mutfağında bulunan çeşitli sütlü tatlılar içinde en tanınan, yaygın yapılan ve tüketilendir. Kuzey ve Batı Avrupa ülkelerinin mutfağında da rastlanılan sütlaç, özellikle İskandinavya ülkelerinde kavrulmuş badem, tarçın sosu ya da şekerleme kronatları ile süslenerek sadece yılbaşında servis edilmektedir. Güveç Nedir? Güveç, ham maddesi özel bir toprak olan ve bundan yapılan, içerisinde yemek pişirilen toprak tencere yani çömlek. Özellikle yaz mevsimi, sebzenin bol olduğu dönemde güveçle yapılan yemekler daha ağırlıklı olur. İçerisinde tatlıdan tuzluya, sebzeden bakliyata, balıktan, kırmızı etten, beyaz ete kadar hemen her şey pişirmek mümkündür. Son zamanlarda yapılan küçük çömleklerle sütlaç ve hatta keke varıncaya kadar her türlü yemek pişirilebilmektedir. Güvecin tek olumsuz yanı yemekleri geç pişirmesidir. Bir bakıma bu olumsuzluk anlamına gelmez; yemeklerin güveçte pişmesi aslında yemek çeşitlerine fazlasıyla lezzet katmaktadır. Güveçte Sütlaç Nedir? Güveçte Sütlaç, aslında bildiğimiz fırın sütlaçtır ya da daha çok bilinen adıyla fırında sütlaçtır. Türk mutfağına özgü bir tatlıdır. Sütlaç, pişirilmesi sırasında kullanılan güveç ve fırında pişirilmesi suretiyle yapılır. Normal sütlaçtan ayrılmasının nedeni, güveç içerisinde, fırında üst kısımdaki süt kaymağının hafif yakılmasıdır. Ayrıca servis edilirken üzerine ince kıyılmış badem, fındık ya da ceviz ilave edilmesidir. Bu sütlü tatlının tarifi aşağıdaki gibidir. Güveçte Sütlaç İçin Malzemeler
Üzeri İçin
Güveçte Fırın Sütlaç Nasıl Yapılır? Pirinci yıkayıp sıcak suda 1 saat bekletin ve suyunu süzün. Tencereye 3 su bardağı su ve pirinçleri koyup kaynatın. Su kaynamaya başlayınca kısık ateşe alıp tencerenin kapağını kapatın ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin (Dibini sık sık kontrol edin). Pirinçler haşlanınca sütü ilave edip tencerenin kapağı kapatarak 10-15 dakika kısık ateşte kaynamaya bırakın. Bu arada 1 bardak sütü, yumurta sarısını ve nişastayı bir kaba alıp iyice çırpın. Hazırladığınız karışımı tencereye yavaş yavaş karıştırarak ilave edin. Ardından vanilya ve toz şekeri ilave edip 3-5 dakika kaynatın. Güveçleri fırın tepsisine yerleştirin. Tepsinize dökülmeyecek şekilde yarısına kadar su doldurun ve güveçlere eşit bir şekilde sütlacı pay edin. Çömlekleri tepeleme doldurmayın; bir parmak kadar boşluk bırakın. Önceden ısıttığınız 250°C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Üzeri kızaran fırın sütlaçları fırından alarak soğumaya bırakın. Soğuyan sütlaçlarımızın üzerine arzu ettiğimiz ince kıyılmış badem, fındık ya da cevizleri ekleyip, ardından tarçını serpiştirip servis ediniz. Afiyet Olsun. |